Cuba
Oblast: Sierra Maestra
Nadmořská výška: 1100 m.n.m.
Doba květu: prosinec – květen
Období sklizně: červenec – únor
Historie
První kávová plantáž se objevila na Kubě v roce 1748. Větší pěstování však začalo v roce 1789 tisíci francouzských pěstitelů kávy, kteří museli uniknout před ozbrojeným povstáním otroků na Haiti. Tito farmáři získali široké znalosti o zemědělství i zpracování kávy.
Pěstování
Francouzští farmáři pěstovali kávu v Sierra Maestra. Klimatické podmínky a složení půdy byly ideální pro kávové plantáže a umožnily intenzivní rozvoj pěstování kávy.
Chuťový profil
Serrano roste ve srovnání s ostatními karibskými kávami relativně nízko a díky tomu má čistý chuťový profil. Mokrým procesem získává káva bohaté aroma s jemnou chutí medu a karamelu.
Kubánská káva je ceněna také pro svůj kulturní a symbolický původ.
Plné, hutné, nasládlé tělo s chutí kakaa, karamelu a medu.
Odrůda: Criollo
Zpracování: mokré
Stupeň pražení: 3/5 více o stupních pražení zde.